TSiÖ 20 År 2010

 Terrariesällskapet i Östergötland fyller 20 år 2010, och jag Sven Hellkvist som räknas som en inventarie och har varit verksam inom föreningen under i stort sett alla åren, har blivit ombedd att skriva lite historik om vad vi sysslat med under åren. Själv hade jag redan avverkat 20 år innan med reptiler. Då 1990, när föreningen startade så var man tvungen att vara med i en förening för att överhuvud kunna hitta en reptil att köpa, och då köpte man det som fanns till salu. I dagens läge tack vare reptilmässor och Internet köper man det som man vill ha istället.

TSiÖ har under alla år haft minst en utställning om året men ibland även två eller tre.Vi har ordnat en köpresa till Köpenhamn och ett antal resor till Expo-Syd i Kristianstad (köp o sälj mässa) Vi har varit runt och visat kräldjur i skolor, dagis och ungdomsgårdar.

I tidernas begynnelse så hade vi tjejgrupp, dit ensamma reptilintresserade tjejer visades för att få en första inblick i reptilhobbyn, även en ungdomsgrupp fanns det, där dom bl.a. fick lära sig att bygga terrarier. Ett tag så var vi Sveriges största reptilförening med över 330 medlemmar spridda i hela Sverige, plus 2 danskar, 2 norrmän och 1 finländare. På den tiden hade vi även en medlemstidning, men det var ju långt innan Internet var uppfunnit. Under många år så hade vi månadsmöten med olika föredragshållare, både egna och inhyrda från andra föreningar, har även haft lotterier med reptilböcker som vinster.

Jag vet inte hur många mil vi har vandrat runt på våra exkursioner bl.a. på Omberg för att få se våra svenska reptiler i sin rätta miljö, men även många växter som bara finns där, plus korvgrillning efteråt förstås.

TSiÖ har även hjälpt Länsstyrelsen i Östergötland att kartlägga okända lokaler för Hasselsnok, Sandödla och stora Vattensalamandern, som på den tiden var de enda fridlysta arterna. Vi har gjort ett antal medlemsresor genom åren bl. a till Skansenakvariet i Stockholm, Tropicarium i Kolmården, Eskilstunaparken, Katrineholms reptilförening, Borås djurpark och Tropikhus, Helsingfors Tropicarium, Universeum i Göteborg med mera.

Under många år hade vi knytkalas med inriktning på julbord, men nu har vi lagt det på hyllan och kör med julpizza i stället.

Vi har även varit runt och hjälpt några skolor och dagis att flytta huggormar från deras skolgårdar.

2009 skulle vi (tillsammans med Terrarieföreningen ALBA Norrköping) hjälpa Kolmårdens djurpark att flytta huggormar och snokar från alla ställen där besökarna hade tillträde, men det hittades inga. Kan bero på att det var samma dag som Vattenfall hade bjudit in 10 000 besökare, men vi hade i alla fall tur med vädret.

I år 2010 går medlemsresan till Danmark, Jespers hus och Randers regnskog.

Hej från Sven

 

En av sveriges äldsta reptilföreningar